arrow_drop_up arrow_drop_down

Massage bij kanker

Ontspant en ondersteunt het lichaam

Waarom massage bij kanker?

Als je in een verdrietige tijd zit door een oncologische aandoening,  kun je het gevoel van "eigen waarde" verliezen. Je lichaam voelt anders maar juist nu wil je net als ieder ander 'aangeraakt' worden. Naast de therapie, behandelingen en medicatie kan deze gespecialiseerde massage je enige rust, ontspanning en ondersteuning geven. 


Bij sommige cliënten wordt zelfs na een massage een vermindering van symptomen ervaren zoals die bij o.a. misselijkheid, angst, pijn en vermoeidheid. Ook blijkt dat massage in combinatie met ontspanning veelal leidt tot een positieve lichaamsbeleving.

stoel

Bij Beautopia in de praktijk of op locatie

Deze ontspannende massage kan worden gegeven voor, tijdens en ná de behandeling, als ondersteuning in de reis naar mogelijk herstel, in de palliatieve- of terminale fase. Mocht je niet naar de praktijk kunnen komen dan kan een afspraak gepland worden bij je thuis, in het ziekenhuis of waar je wordt verzorgd zoals in de hospice.

Een massage die bij je past 

In de praktijk kwamen al cliënten met de aandoening kanker en door mijn

vrijwilligerswerk sinds 2006 voor de Stichting Yellow Roses Foundation heb ik inmiddels veel ervaring opgedaan. Als onderdeel van mijn opleiding Massage bij Kanker, heb ik ook extra modules en trainingen gevolgd waaronder de "ziekenhuis training".                    5 dagen training en massages op de afdeling in het Haaglanden Medisch Centrum Antoniushove (HMC).

Het HMC werkt voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) 

Ook volg ik elk jaar de verplichte bijscholing en ben ik lid van het "netwerk massage bij kanker". 

 

Deze massage is een rustige, ondersteunende massage -met aandacht- welke wordt aangepast naar gelang de medische situatie en conditie, zodat een verantwoorde massage gegeven kan worden. Immers je lichaam is kwetsbaar in deze situatie, daarom zal er vóór de eerste afspraak een vragenlijst naar je worden toegestuurd, zodat je deze in je eigen tempo kan invullen en retourneren. Tijdens onze  eerste afspraak zullen we nader kennismaken en je antwoorden samen bespreken. De informatie en het gesprek zijn van groot belang om de massage op jouw situatie aan te passen, zodat het lichaam niet verder uit evenwicht raakt.

Waarom naar een gespecialiseerde masseur?

Je bent getroffen door kanker en je bent nog in behandeling voor chemo of bestraling. Of je bent in de palliatieve fase. Dat is op zich al zeer emotioneel en een topsport om dit alles te moeten door staan/meemaken. Een van de vragen die ik vaak krijg is: Waarom zou ik voor, tijdens of na de behandelingen naar een gespecialiseerd masseur gaan die opgeleid is om mensen die getroffen zijn door kanker, te masseren? 


Een makkelijk en snel antwoord zou kunnen zijn: voor de behandelingen en hulp die je nu ondergaat ben je niet bij je huisarts gebleven maar ben je doorgestuurd naar een (specialist) oncoloog. Iemand die heeft doorgestudeerd in zijn vakgebied. Als masseurs voor mensen met oncologische aandoeningen zijn wij opgeleid als masseur en hebben daarna een specialisatie opleiding gevolgd om mensen met kanker te masseren.


Zo blij dat ik in 2012 deze specialisatie opleiding heb gevolgd en  daarna ben aangesloten bij het #netwerkmassagebijkanker. Verschillende extra modules heb ik gevolgd en elk jaar volg ik de verplichte nascholing. Blij omdat ik altijd dacht: ach masseren dat kan ik toch al, daar had ik een 8 voor op mijn examen, dat is toch voor iedereen ontspannend  en goed. Ja, dat klopt maar je moet bij mensen getroffen door kanker wel weten wat je wel en niet kan/mag doen en weten Hoe te masseren. Daar gaat een zeer uitgebreide intake aan vooraf want ook hier zijn contra indicaties /do’s and dont’s. We willen immers beide dat het lichaam niet verder uit balans raakt. Dat kan bij onvoldoende kennis wel degelijk gebeuren.


Zo vertelde een zieke vrouw mij -ze was opgenomen in het ziekenhuis- dat ze de week daarvoor zich had laten masseren door een masseur (die geen oncologie specialisatie had) dat ze had genoten van de massage van een uur. Ongetwijfeld dat de masseur de massage met veel liefde heeft gegeven want daar zijn we echt goed in 😊, maar de vrouw in kwestie was de dag daarna ziek geworden en kreeg koorts. Het lichaam was duidelijk uit balans geraakt. En dat willen we zeker niet.


Bij een opgeleide masseur oncologie massage wordt eerst een uitgebreide intake gehouden. Zo kan de massage worden afgestemd op de klachten en conditie en in samenspraak met de man/vrouw worden aangepast. 

💚 zo ontspant het lichaam en raakt niet verder uit balans. 💚 


De opgeleide masseur heeft met haar kennis van de ziekte, behandelingen en bijwerkingen de mogelijkheid om ook in een korte tijd een passende, ontspannende massage te geven. 


Wist je dat de “aangesloten” masseurs vermeldt staan op de website van Netwerk Massage bij kanker en in de verwijsgidskanker.nl
Wil je meer weten, iemand een massage cadeau geven of een afspraak plannen. Laat het gerust weten. Hieronder kan je direct contact met mij opnemen.  

Aanvulling op de behandelingen van de arts

Een massage is géén vervanging van de reguliere behandelingen die je geadviseerd krijgt van je eigen arts/specialist en biedt ook geen genezing. Wel kan een massage als aanvulling worden gegeven naast de behandelingen  die je al ontvangt. Zelfs tijdens de chemo kuur . Wanneer er twijfel bestaat, dan wordt verzocht dit eerst te bespreken met de behandelend arts/specialist. Vanuit ons netwerk hebben wij ook mooie folder die al in veel ziekenhuizen beschikbaar is. Wil jij of je arts een folder van het Netwerk Massage bij kanker ontvangen dan kun je mij dat laten weten.

Cadeau

Wil je iemand verrassen met een heerlijke ontspanningsmassage die onder behandeling is van kanker of kanker heeft gehad? Je kunt bij Beautopia al een massage cadeau bon aanschaffen vanaf € 10,--.

Tip: als vriendinnen of vrienden onder elkaar je zieke vriendin of -vriend gezamenlijk een massagebon schenken, daar doe je de ontvanger enorm veel plezier mee. 


5% van elke van deze massage, doneer ik aan Stichting Yellow Roses Foundation. 


Aangesloten bij kwaliteitsregister Netwerk Massage bij kanker

Het netwerk massage bij kanker is een landelijk netwerk van gespecialiseerde masseurs en massagetherapeuten.

https://www.massagebijkanker.nl/netwerk-massage-bij-kanker/

Jaarlijks verplichte bijscholing

Een verplichte schooldag maar met collega's krijgen wij deze dag weer een hoop interessante en leerzame informatie van oa artsen

Vermelding op Verwijsgidskanker.nl 

Een informatieve gids die helpt bij het vinden van ondersteunende behandeling en begeleiding bij kanker

Diversen certificaten mbt opleiding Massage bij kanker

Sinds 2012 gecertificeerd masseur Massage bij Kanker, daarna elk jaar verplichte nascholing. In totaal meer dan 15 extra opleidingen gevolgd. 8 jaar ervaring in het masseren van cliënten met oncologische aandoeningen.

Aanraking met aandacht

Aanraking, aandacht, ontspanning. Je weer als mens voelen met liefdevolle aanraking. Dat is wat massage bij mensen met kanker onder andere kan bieden. Tijdens de opleiding in 2012 heb ik het geleerde in de praktijk gebracht. In dit filmpje hoor je Estelle Smits, opleider bij het instituut Massage bij kanker en haar cliënt Rinske. Rinkse vertelt wat de massage voor haar betekende in de tijd dat zij kanker had.

Deze cookies kan je niet eten