Massage, Wellness & Aromazorg bij kanker

Massage; Ontspant en ondersteunt het lichaam

behandelstoel praktijk Beautopia

Waarom massage en wellness bij kanker?

Wanneer je in een verdrietige tijd zit door een oncologische aandoening,  kun je het gevoel van "eigen waarde" verliezen. Je lichaam voelt anders maar juist nu wil je net als ieder ander 'aangeraakt' worden. Naast de therapie, behandelingen en medicatie kan deze Wellness behandeling met een gespecialiseerde massage je enige rust, ontspanning en ondersteuning geven. 


Bij sommige cliënten wordt zelfs na een massage een vermindering van symptomen ervaren zoals die bij o.a. misselijkheid, angst, pijn en vermoeidheid. Ook blijkt dat massage in combinatie met ontspanning veelal leidt tot een positieve lichaamsbeleving. Vandaar  Wellness 

Bij Beautopia in de praktijk of op locatie

Deze ontspannende massage /wellness behandeling kan worden gegeven voor, tijdens en ná de behandeling, als ondersteuning in de reis naar mogelijk herstel, in de palliatieve- of terminale fase. Mocht je niet naar de praktijk kunnen komen dan kan een afspraak gepland worden bij je thuis, in het ziekenhuis of waar je wordt verzorgd zoals in de hospice.

Een massage die bij je past 

In de praktijk kwamen al cliënten met de aandoening kanker en door mijn

vrijwilligerswerk sinds 2006 voor de Stichting Yellow Roses Foundation heb ik inmiddels veel ervaring opgedaan. Als onderdeel van mijn opleiding Massage bij Kanker, heb ik ook extra modules en trainingen gevolgd waaronder de "ziekenhuis training".                    5 dagen training en massages op de afdeling in het Haaglanden Medisch Centrum Antoniushove (HMC).

Het HMC werkt voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) 

Ook volg ik elk jaar de verplichte bijscholing en ben ik lid van het "netwerk massage bij kanker". Van februari 2023 tot en met januari 2024 heb ik tweewekelijks, op de afdeling Oncologie 3C in het Bravis ziekenhuis, massages mogen geven aan patiënten die opgenomen waren. 

 

Deze massage is een rustige, zeer zacht, ondersteunende massage -met aandacht- welke wordt aangepast naar gelang de medische situatie en conditie, zodat een verantwoorde massage gegeven kan worden. Immers je lichaam is kwetsbaar in deze situatie, daarom zal er vóór de eerste afspraak een vragenlijst naar je worden toegestuurd, zodat je deze in je eigen tempo kan invullen en retourneren. Tijdens onze eerste afspraak zullen we nader kennismaken en je antwoorden samen bespreken. De informatie en het gesprek zijn van groot belang om de massage op jouw situatie aan te passen, zodat het lichaam niet verder uit evenwicht raakt.

Waarom naar een gespecialiseerde masseur?

Je bent getroffen door kanker en je bent nog in behandeling voor chemo of bestraling. Of je bent in de palliatieve fase. Dat is op zich al zeer emotioneel en een topsport om dit alles te moeten door staan/meemaken. Een van de vragen die ik vaak krijg is: Waarom zou ik voor, tijdens of na de behandelingen naar een gespecialiseerd masseur gaan die opgeleid is om mensen die getroffen zijn door kanker, te masseren? 


Een makkelijk en snel antwoord zou kunnen zijn: voor de behandelingen en hulp die je nu ondergaat ben je niet bij je huisarts gebleven maar ben je doorgestuurd naar een (specialist) oncoloog. Iemand die heeft doorgestudeerd in zijn vakgebied. Als masseurs voor mensen met oncologische aandoeningen zijn wij opgeleid als masseur en hebben daarna een specialisatie opleiding gevolgd om mensen met kanker op een verantwoorde wijze te masseren.


Zo blij dat ik in 2012 deze specialisatie opleiding positief heb afgerond en  daarna heb ik mij aangesloten bij het #netwerkmassagebijkanker. Verschillende extra modules heb ik gevolgd en elk jaar volg ik de verplichte nascholing. Blij omdat ik altijd dacht: ach masseren dat kan ik toch al, daar had ik een 8 voor op mijn examen, dat is toch voor iedereen ontspannend  en goed. Ja, dat klopt echter is het van groot belang  bij mensen getroffen door kanker dat je weet wat je wel en niet kan/mag doen en weten Hoe te masseren. Dit geldt ook bij mensen die behandelingen/operaties hebben ondergaan en genezen zijn van kanker. Een zeer uitgebreide intake  vóór de 1e afspraak is daarom nodig, aangezien er rekening gehouden dient te worden met contra indicaties /do’s and dont’s. We willen immers beide dat het lichaam niet verder uit balans raakt. Dat kan bij onvoldoende kennis wel degelijk gebeuren, ook tijdens een schoonheidsbehandeling. Ook hiervoor ben je bij Beautopia aan het juiste adres, ik ben al jaren oncologisch  schoonheidsspecialist. 


Zo vertelde een zieke vrouw mij -ze was opgenomen in het ziekenhuis- dat ze de week daarvoor zich had laten masseren door een masseur (die geen oncologie specialisatie had) dat ze had genoten van de massage van een uur. Ongetwijfeld dat de masseur de massage met veel liefde heeft gegeven, want daar zijn we echt goed in 😊, maar de vrouw in kwestie was de dag daarna ziek geworden en kreeg koorts. Het lichaam was duidelijk uit balans geraakt. En dat willen we zeker niet, toch?


Bij een opgeleide masseur oncologie massage wordt eerst een uitgebreide intake gehouden. Zo kan de massage worden afgestemd op de klachten en conditie en in samenspraak met de man/vrouw worden aangepast. 

💚 zo ontspant het lichaam en raakt niet verder uit balans. 💚 


De opgeleide masseur heeft met haar kennis van de ziekte, behandelingen en bijwerkingen de mogelijkheid om ook in een korte tijd een passende, ontspannende massage te geven. 


Wist je dat de “aangesloten” masseurs vermeldt staan op de website van Netwerk Massage bij kanker en in de verwijsgidskanker.nl
Wil je meer weten, iemand een massage cadeau geven of een afspraak plannen. Laat het gerust weten. Hieronder kan je direct contact met mij opnemen.  

Aanvulling op de behandelingen van de arts

Een massage is géén vervanging van de reguliere behandelingen die je geadviseerd krijgt van je eigen arts/specialist en biedt ook geen genezing. Wel kan een massage als aanvulling worden gegeven naast de behandelingen  die je al ontvangt. Zelfs tijdens de chemo kuur. Wanneer er twijfel bestaat, dan wordt verzocht dit eerst te bespreken met de behandelend arts/specialist. De massage valt onder complementaire zorg - integrative medicine.

Vanuit ons netwerk hebben wij een informatieve website en een mooie folder die al in veel ziekenhuizen beschikbaar is. Ook staan wij vermeldt op de verwijsgids.nl. Wil jij of je arts een folder van het Netwerk Massage bij kanker ontvangen dan kun je mij dat laten weten. 

Wat cliënten over de gespecialiseerde massage zeggen: 

These slides will be slide-able on the live version of your page!

Aanrader!

Wat een verwennerij. Ik heb een massagebon gekregen met een intake plus massage en                5 massages daarna.

Ik ben nu bezig met chemotherapie voor mijn borstkanker. Het eerste waar ik blij van werd, was de aandacht die er besteed was aan het mandje met de bon, dat was echt een cadeautje.

Een uitgebreide vragenlijst die ik voor de intake heb ingevuld, gaf mij het gevoel van professionaliteit.

De afspraak start met een heerlijk voetenbadje, wat al gelijk ontspannend werkt.

Daarbij een fijn luisterend oor voor al de dingen die je meemaakt tijdens zo’n traject.

Vooraf vertelt Sandra heel duidelijk hoe de massage werkt en dat het echt wel anders is dan een ‘gewone’ massage.

Maar ook al is het anders, het gaf mij een totaal ontspannend gevoel en de liefdevolle aanrakingen die mijn lichaam op dat moment nodig had.

Na de massages voel ik me ontspannen en rustig. Ook de dagen erna werkt dit nog door.

Ik ben heel blij dat ik deze massages tijdens mijn behandelingen krijg, het is iets om naar uit te kijken en ik kan het iedereen aanraden! 

Danielle

Laatste dagen, intens genieten

Sandra, die zondag dat jij Marij onder handen hebt genomen, erg letterlijk én erg figuurlijk met een prachtig resultaat. Je hebt haar zelfs toen het niet meer mogelijk leek, nog prachtige heerlijke uren gegeven, ze zweefde weg op een roze wolk. Ze zei steeds: ik wist niet dat een mens zó moe kon zijn (ze was nóóit moe, zei ze altijd van zichzelf) haar energie was op dat moment niet toereikend om zelf iets te doen. Maar jouw vaardige handen gaven haar de energie om tijdens een van haar laatste dagen intens te genieten. Je bent een lief mens dat je dat zo vol overgave en liefde doet en ik ben heel blij dat je die liefde aan Marij over hebt kunnen dragen. Je neemt daarom ook een speciaal plaatsje in tussen al die mooie, fijne, vrolijke, moeilijke, emotionele, verdrietige maar altijd positieve herinneringen. Ik ben blij dat je er was. Dat ik je er heel erg dankbaar voor ben, kan ik alleen met woorden zeggen maar ik weet dat je mijn gevoel kent.
Joek Baaij (foto is van Marij)
Op wolken lopen
Ik ben een vrouw van eind 40 met enorm veel pijn aan mijn benen door de neuropathie. Ik zei nog tegen Sandra vóór de massage, dat ze mij niet ontspannen zou krijgen. Meid, ik weet niet hoe je het doet maar je bent de eerste die mij ontspanning heeft gegeven. Ik was zelfs even weg. Na de massage kreeg ik nog wat water met wat lekkers. Toen ik de praktijk verliet was ik zo enorm blij, want ik had minder pijn in mijn benen en het leek wel alsof ik op  wolken liep.  
Mevr J

Aromazorg bij kanker

Aromazorg in de oncologie is een specialisatie om zorg te verlenen als aanvulling van de reguliere zorg door middel van Essentiele oliën. Deze jaaropleiding heb ik bij Kicozo met goed gevolg met een 8,5 voor mijn scriptie op 1 december 2022 afgerond.

Mogelijkheden in de aromazorg voor mensen die getroffen zijn door kanker kunnen zijn; het maken van passende producten zoals:  

- inhaler

- massage olie

- inwrijfolie

- passende geur in de verdamper

- compositie tegen pijnlijke, kapotte mond


Wil je meer weten of ik iets voor je kan betekenen, klik dan op de button hieronder en stel je vraag.   stel je vraag

Cadeau

Wil je iemand verrassen die onder behandeling is van kanker of kanker heeft gehad een liefdevol cadeau? Bij Beautopia geven wij naast de gespecialiseerde oncologische massage ook Wellness bij kanker behandelingen .

Je kunt bij Beautopia al een wellness/massage cadeau bon aanschaffen vanaf € 10,--. 

Beautopia heeft ook een zeer aantrekkelijk massage pakket. Vraag hiernaar. Dat kan ook via onderstaande button. 

Tip: als vriendinnen, vrienden, collega's of familie onder elkaar je zieke vriendin, vriend, collega of familielid gezamenlijk een massagebon schenken, daar doe je de ontvanger enorm veel plezier mee. 


5% van elke van deze massage, doneer ik aan:

Stichting Yellow Roses Foundation. 


Aangesloten bij kwaliteitsregister Netwerk Massage bij kanker

Het netwerk massage bij kanker is een landelijk netwerk van gespecialiseerde masseurs en massagetherapeuten.

https://www.massagebijkanker.nl/netwerk-massage-bij-kanker/

Jaarlijks verplichte bijscholing

Een verplichte schooldag maar met collega's krijgen wij deze dag weer een hoop interessante en leerzame informatie van oa artsen

Vermelding op Verwijsgidskanker.nl 

Een informatieve gids die helpt bij het vinden van ondersteunende behandeling en begeleiding bij kanker

Diversen extra certificaten mbt opleiding Massage bij kanker

Sinds 2012 gecertificeerd masseur Massage bij Kanker, daarna elk jaar verplichte nascholing. In totaal meer dan 20 extra opleidingen gevolgd. Langer dan 12 jaar ervaring in het masseren van cliënten met oncologische aandoeningen. 

Ervaring in werken in Ziekenhuis, hospice en op locatie thuis

Vanwege een geoormerkt budget voor complementaire zorg mocht ik van februari 2023 tot en met januari 2024 op de oncologie afdeling van het Bravis ziekenhuis massages geven aan patiënten die waren opgenomen. Ook word ik met regelmaat door patiënten "geboekt" voor een massage in het ziekenhuis, de hospice of bij mensen thuis.

Aanraking met aandacht

Aanraking, aandacht, ontspanning. Je weer als mens voelen met liefdevolle aanraking. Dat is wat massage bij mensen met kanker onder andere kan bieden. Tijdens de opleiding in 2012 heb ik het geleerde in de praktijk gebracht. In dit filmpje hoor je Estelle Smits, opleider bij het instituut Massage bij kanker en haar cliënt Rinske. Rinkse vertelt wat de massage voor haar betekende in de tijd dat zij kanker had.